top of page
Ara

Antaeus'un Öyküsü


Antaeus ile Herakles arasındaki mücadele, antik ve Rönesans heykelciliğinde en çok işlenen konuydu.


Antaeus, deniz tanrısı Poseidon'un ve yeryüzü tanrıçası Demeter'in oğluydu. Yunanlar onun günümüzde Libya'nın bulunduğu, çölün kıyısı olan bir yerde yaşadığına inanıyorlardı. Antaeus yoldan geçen herkese bir güreş müsabakasında meydan okuyacak, onları öldürecek ve kafataslarını babası için inşa ettiği tapınakta kullanacaktı. Antaeus, Herkül'le karşılaşana kadar bütün rakiplerini yenmişti.


Herkül onu her yere serdiğinde, Antaeus ayağa kalktı ve daha da güçlendi. Herkül, Antaeus'u yere firlatarak yenemeyeceğini hemen anladı. Antaeus'un gücünün sırrını tahmin etti: Antaeus yeryüzüyle (annesi) temas ettiğinde destek alıyor ve gücünü yeniden kazanıyordu.


Bunu fark eden Herkül, Antaeus'u belinden kavradı ve onu havada tutarak yerle bağlantısını kesti. Sonra Herkül onu bir ayı gibi sertçe sarılarak ezmek için devasa gücünü kullanmayı başardı.


Antaeus'un hikâyesi, kendimizi topraklamamanın tehlikelerini sembolize etmek için kullanılmıştır. Herkül, "altüst olduktan" sonra kişinin topraklama yapıp ayağını yeniden yere sağlam basmasının verdiği psikolojik ve ruhsal gücü gösterir.

🌱



62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page