top of page
Ara

Persona, Gölge ve Ego

‘’Hayat, bir maskeli balodur.’’ desem aklınıza ne tür sahneler gelir? Kendinize bu baloda hangi rolü biçmek istersiniz? Neyi daha iyi canlandıracağınızı düşünürsünüz? Peki canlandırdığınız bu karakter size neler sunuyor? Bir oyun düşünün ‘’sıkıldım, biraz da şu rolde olayım’’ dediğiniz oldu mu? Şunu söylemeliyim ki bu simülasyonlar boşuna değil. Bir rol, bize gerçeğin taa kendisini de sunuyor, fark edebilirsek.


Jung, ‘persona ve gölge’’ terimlerini ortaya çıkarmıştır. Peki nedir bu terimler, gelin bakalım…


Persona, oyuncuların çeşitli rolleri canlandırırken taktığı maske anlamına gelir. Jung, bu kelimeyi, insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması anlamında kullanmıştır. Başka deyişle, toplumun onayını almak için, insanın dış dünyaya karşı takıntığı maskedir.

Bu maske zararlı mıdır değil midir? Böyle bir maske insanın yaşamını sürdürmesi için zorunludur çünkü toplum bunu talep eder. Hoşlanmadığımız kişilerle birlikteyken bu duygumuzu belli etmememizi, insanlarla iyi geçinmemizi sağlar. Kişiler çalışma hayatında bunu daha çok kullanırlar ve evlerine gittiklerinde bu maskeyi çıkartırlar. Bir insanın birden fazla maskesi olabilir. Anne maskesi, iş arkadaşı maskesi, eş/sevgili maskesi, ebeveyn maskesi, arkadaş maskesi, kardeş maskesi… Bunlar normaldir. Belki çalışmayı hiç istemeyen birisiniz fakat çalışmak durumundasınız. Bir işe girdiğinizde ofisin ortasında ‘’lanet olsuuuunnn ben buraya gelmeyi istemiyorum. Evimde çocuklarımla vakit geçirmek istiyorummm.’’ Diye bağırabiliyor musunuz? Hayır cevabını duyar gibiyim, İşte bu personadır ve kişinin hayatını idame ettirebilmesi için gereklidir. Personanın kişiye sağladığı yararların yanında zararları da olabilir. Bir kişi oynadığı role kendini çok kaptırır ve egosu bu durumla özdeşleşirse, kişiliğin diğer bir bölümü kenara itilir. Böyle bir durumda insan kendisine yabancılaşır.


Peki ‘’gölge’’ nedir? Persona görünen yüzdür. Gölge ise görünmeyen yüz. Gölge diğer bir deyişle insanın yüzleşmek istemediği karanlık tarafıdır. Bilince kabul edilmeyen gölge, dışarıya, diğer insanlara yansıtılır, sorun onlardır, kötü olan da onlardır.


Düzenli uygulanan yoga çalışmaları kişinin kendini görmesine, gölgesiyle yüzleşmesine, maskeleriyle arasındaki dengeyi bulabilmesine, egosu şişmeden erdemli bir insan olma gayreti içinde yaşamasına yardımcı olur.




“– Carl Gustav Jung

67 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Prajnaparadha

bottom of page